O nama

OD POČETKA DRUGAČIJI OD DRUGIH

Vaterpolo klub “Vračar” postoji od 1989. godine sa idejom da obezbedi prostor onima koji žele da probaju, da se usavrše, takmiče, druže ili zabave. U našem klubu je uvek bilo i biće mesta za sve, jer nama prioritet nikada nije bio isključivo, jedino i samo vrhunski sport u kome ima mesta za samo mali broj odabranih.

Mi smo od početka imali svest o tome da sport nije i ne sme da bude privilegija vrhunskih sportista, jer ni njih ne može da bude ukoliko ne postoje mesta kao što je Vaterpolo klub “Vračar”. Mi shvatamo neophodnost organizovanja i negovanja vaterpola u kome je uvek postojala i postojaće prilika da se svako oproba, da da sve od sebe i pruži i dobije od ovog sporta onoliko koliko želi.

IPAK USPEŠNI

Iako je osnivanje Vaterpolo kluba “Vračar”, na neki način, bila privilegija Vračaraca, kroz njega su prošli mnogi igrači koji su imali šanse da pokažu šta znaju i otvore sebi vrata većih klubova, pa čak i juniorskih reprezentacija. Za sve njih Vaterpolo klub “Vračar” je i dalje mesto gde se dobro osećaju i rado dolaze. Od 1996. godine u čast slave Skupštine opštine Vračar, kao i slave svih učenika, Klub organizuje Svetosavski turnir.

Vaterpolo klub “Vračar” je počeo da učestvuje na takmičenjima od 1993. godine. Beogradska liga (Beoval), Srpska liga i Jugoslovenska amaterska liga (JUVAL), sada druga savezna liga (SCGAL) su lige u kojima se naš klub takmičio.Ženska vaterpolo ekipa se takmiči u prvoj saveznoj ligi SCG i ligi Srbije, kao i kupu.

OPSTANAK

Nasi počeci su vezani za Centar za fizičku kulturu “Vračar” i prvi treninzi su se dogodili upravo na vračarskom bazenu. Medjutim, 1996. godine vračarski bazen biva zatvoren i Vaterpolo klub “Vračar” organizuje treninge na bazenima sportskih centara “Banjica”, Vojna Akademija, 25. maj, “Tašmajdan” i “Olimp”. Vračarski bazen je ponovo otvoren tek 1. maja 2002. godine.

Od osnivanja, Klub su, pre svih, pomagali roditelji. Njima dugujemo najveću zahvalnost, jer su i u najtežim danima plaćali članarinu, sami kupovali lopte i opremu, plaćali put na utakmice i time opstanak Kluba učinili mogućim.Finansijsku pomoc i podršku Klub dobija od Vaterpolo Saveza Srbije, Vaterpolo Saveza Beograda (sredstva koje Grad izdvaja za vaterpolo ), malobrojnoh sponzora i prijatelja.

MARLJIVI OPTIMIZAM

Trenutno smo ponovo u situaciji da razmišljamo o budućnosti i da planiramo na periode koji su duži od mesec-dva, a sve zahvaljujući činjenici da vračarski bazen ponovo radi i da sa ove vremenske distance možemo da kažemo da smo dosta toga postigli i da ima mnogo razloga da Vaterpolo klub “Vračar” postoji.

U narednom periodu cilj nam je da kroz animiranje i učlanjivanje devojčica i dečaka koji imaju izmedu 8 i 12 godina, omasovimo i formiramo mladje takmičarske kategorije Vaterpolo kluba “Vračar”.Mali korak napred za nas Klub bilo je i formiranje ženskog Vaterpolo kluba “Vračar”, što vidimo kao civilizacijski napredak ne samo u ovom sportu, već i u našoj državi i društvu.